Det er vigtigt, at alle til enhver tid overholder de gældende sikkerhedsregler i Horsens Kajakklub.
Samtidig forventes det, at roere i Horsens Kajakklub altid bruger deres sunde fornuft og kender egne begrænsninger og handler derefter.
Nedenfor kan du læse om retningslinierne, når du er på vandet. Vore sikkerhedsregler omhandler følgende emner:
Gældende pr. 1. juli 2020 (ingen ændringer pr. febr. 2023)
Formålet med disse sikkerhedsbestemmelser er at fremme sikker kajakroning i Horsens Kajakklub.
Disse sikkerhedsbestemmelser supplerer DKF’s sikkerhedsbestemmelser. Sikkerhedsbestemmelserne gælder for al roning på hav, søer og åer som sker til og/eller fra klubbens anlæg og klubbens arrangementer, herunder klubture hvor klubbens udstyr anvendes.
Bestemmelserne gælder ikke ved stævner med sikkerhedsforskrifter i overensstemmelse med DKF’s sikkerhedsbestemmelser.
Bestemmelserne gælder i overensstemmelse med DKF’s sikkerhedsbestemmelser både for klubbens medlemmer og dens gæster.
I overensstemmelse med DKF’s sikkerhedsbestemmelser har en frigiven roer selv ansvaret for sikkerheden ved roningen, herunder at vedkommendes færdigheder og udstyr er sikkerhedsmæssigt forsvarlige og modsvarer de forhold, under hvilke roningen foregår.
Der henvises i øvrigt til Horsens Kajakklubs frigivelsesregler – se bilag (Regler for roere i Horsens Kajakklub).
Klubbens daglige rovand for frigivne roere er nordkysten af Horsens fjord ud til Brakør samt Bygholm sø i en afstand af 200 m fra kysten. Vand ud over denne afstand er åbent vand.
Klubbens andre farvande for fuldt frigivne roere er Horsens fjord langs nordkysten til Alrø Dæmningen via Sondrup Strand og langs sydkysten til Snaptun, åen til Bygholm samt Nørrestrand (uden for fredningsperioden som er 1. april til og med 15. juli).
Horsens Fjord må kun krydses 2 steder. Havneindsejlingen umiddelbart uden for lystbådehavnen samt mellem Alrø og Borre Knob. Alrø nås via Brakør – Vorsø (se kort i klubben).
Det er forbudt at ro igennem slusen i Sundet. Kajakker skal bæres over vejen ved roning i Nørrestrand.
Klubbens øvrige farvande er alle sejlbare danske søer og åer i en afstand af indtil 200 m fra bredden.
I overensstemmelse med DKF’s sikkerhedsbestemmelser har en frigiven roer selv ansvaret for sikkerheden ved roningen, herunder at vedkommendes færdigheder og udstyr er sikkerhedsmæssigt forsvarlige og svarer til de forhold, under hvilke roningen foregår.
Inden roning skal roeren:
Er man i tvivl om sin balanceevne og erfaring i valgte kajak, så gå en type ned. Anbefalinger omkring vinterroning:
HKK medlemmer, som er fuldt frigivet, må i sommersæsonen (1. maj – 31.september) tage en uøvet gæsteroer med på vandet, når vind og vejr tillader det.
Gæsten registreres i Rokort som GÆST.
Gæsten må tages med til Husodde via Sundet - vurder, om formen er til det.
Husk at sikre dig - ved at spørge ind - at gæsten kan svømme minimum 300 m.
HKK medlemmer, som er fuldt frigivet, må tage øvede gæsteroere (som er frigivet fra anden klub) med på vandet i HKK kajakker.
Gæsterne registreres i Rokort som GÆST.
Er der ønsker om ture med gæster, som rækker udover dette, kontakt da en fra bestyrelsen.
Ved offentlige arrangementer forefindes en ”gæsteliste” hvor gæsteroerens navn samt et kontakt-telefonnummer noteres.
HKK skal orientere nye medlemmer om risikoen ved at ro kajak, hvis man har en sygdom, der kan medføre lammelser eller bevidsthedstab. Medlemmet bør derfor i samråd med egen læge afklare, om det er forsvarligt at færdes i kajak. Det er derefter medlemmets egen endelige beslutning, om det er forsvarligt at ro kajak.
Ved roning i gruppe skal roeren sikre sig, at mindst én anden i gruppen har kendskab til sygdommen eller handicappet.
Ved gæsteroning skal værten oplyse gæsten om dette.
HKK optager medlemmer fra det år, de fylder 12 år, undtagelsesvis yngre.
Børn og unge under 14 år skal:
For at opnå roerniveauet Frigivet skal ungdomsmedlemmet:
For at opnå roerniveauet Fuldt Frigivet skal ungdomsmedlemmet:
Forældreunderskriften giver ungdomsmedlemmet samme rettigheder som et fuldt frigivet voksenmedlem, med enkelte undtagelser;
Ungdomsudvalget og/eller bestyrelsen skal godkende alle ovenstående tilladelser og kan til enhver tid ophæve ovenstående tilladelser.
Fremgår af bilag - HKKs rettighedsniveau samt til de gældende betingelser for frigivelse iht. kursusprogram for begyndere.
Sikkerhedsarbejdet i klubben varetages af klubbens bestyrelse. Træningsudvalget skal sikre, at der instrueres i reglerne ved klubbens kurser samt at reglerne overholdes.
Ungdomsudvalget sikrer, at der instrueres i sikkerhedsreglerne overfor ungdomsroere og deres værger, samt at reglerne overholdes.
Sikkerhedsarbejdet omfatter:
Download sikkerhedsreglerne som pdf...
Download materiale fra Sikkerhedsdag som pdf...
Bilag vedr. rettighedsniveau i Horsens Kajakklub
Når vi afvikler Åbent Hus eller andre sociale arrangementer - eller tager en gæsteroer med på vandet/prøvemedlemmer på Ungdomsholdet - skal vi bede deltagerne udfylde denne blanket og samtidig henvise til følgende Sikkerhedsinstruks:
Kopier af disse findes i holder i køkkenet.
Få et OK Benzinkort med en sponsoraftale, så kan du støtte Horsens Kajakklub med 6 øre, hver gang du tanker en liter benzin eller diesel. Det koster ikke dig ekstra – OK betaler hele beløbet.
Støt med el fra OK
Med et OK Benzinkort med en sponsoraftale kan du ved også at få el fordoble din støtte fra 6 øre til 12 øre for hver liter benzin eller diesel, du tanker.
Støt med OK Mobil
Du kan også forhøje støtten med OK Mobil. Vælg den OK Mobil-pakke, der passer dig bedst. Så støtter OK med ekstra 6 øre pr. abonnement for hver liter benzin eller diesel, du tanker.
Støt Horsens Kajakklub på www.ok.dk/lokalsporten